Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a millorar la qualitat dels nostres servicis per mitjà de l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si contínua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtindre més informació en la nostra Política de cookies.

tancar
Obrasocial Bancaja Ciberoteca Bancaja Valencià Ciberoteca Bancaja
Valencià

Bibliotecari@

  subir
     
 

Què és la Ciberoteca?

La Ciberoteca és un projecte de l'Obra Social Bancaixa, la finalitat principal del qual és la catalogació dels millors recursos culturals disponibles a través d'Internet.

La Ciberoteca pot definir-se com una biblioteca de biblioteques, on l'usuari trobarà:

  • Enllaços a mils d'obres digitalitzades de distinta temàtica, totes les quals estan lliures de drets.
  • Cents d'enllaços a recursos culturals, acuradament seleccionats i classificats per temes.
  • Espais de participació pensats per a promoure la creació d'una comunitat d'usuaris i per a facilitar la col·laboració en aquest projecte.

 

 
  subir  
     
 

Quin tipus d'obres o autors es poden trobar a la Sala de Lectura?

A la Sala de Lectura vosté podrà trobar més de 54.000 enllaços a textos literaris, científics i tècnics disponibles, de forma gratuïta, a Internet. Només punxant sobre l'enllaç accedirà directament a la mateixa. En la biblioteca virtual El Aleph, tot i que les obres són gratuïtes, ha de registrar-se com usuari abans de procedir a la descàrrega dels llibres. El registre és completament gratuït. Si no poseeix la versió adequada del programa necessari per a llegir les obres, des de la mateixa web el guiaran per a que se la descarregue. El programa de lectura també es gratuït, però és possible que els temps de descàrrega i les formalitats allarguen un poc aquesta primera lectura d'obres. No obstant, i una vegada realitzada la descàrrega del programa, el procés serà molt més senzill en les següents lecturs.

Pel que fa als autors, els textos literaris enllaçats en la Ciberoteca pertanyen, en la seua majoria, a autors que ja han faltat, els drets dels quals (o els dels seus hereus) ja han prescrit. Encara que no és freqüent, també hi és possible de trobar algunes obres d'autors contemporanis. En aquest cas, els citats autors han cedit els seus drets (o una part) o n'han establit acords amb editorials, institucions educatives o altre tipus d'organismes per a la seua publicació a la Xàrcia.

Els textos científics o tècnics, per la seua banda, solen ser tesis ja llegides o articles prèviament publicats en revistes d'àmbit universitari.

 
  subir  
     
 

Què fer quan no s'obtenen uns bons resultats després d'una recerca a la Sala de Lectura?

Hi ha, bàsicament, dos casos en els quals el resultat d'una recerca no és òptim:

 

1. Quan no es troba cap referència.

Ha realitzat la recerca per autor

Assegure's d'escriure correctament el nom de l'autor, incloent-hi els accents i els altres signes. No hi cal posar el nom complet, ni les preposicions. Per exemple, vosté pot buscar per "Cervantes" o per "Miguel Cervantes". Però, si només escriu el primer nom o un cognom, és possible que reba un llistat massa llarg de coincidències.

Tinga en compte, a més, que actualment no hi ha moltes obres d'autors contemporanis publicades de forma gratuïta a Internet.

 

Ha realitzat la recerca per autor títol

Li recomanem que escriga, respectant-hi sempre els accents i els altres signes, alguna o algunes de les paraules del títol (les més significatives).

Per a una major efectivitat, no hi utilitze articles ni conjuncions. Per exemple, en posar "quijote", n'hi ha prou perquè el sistema li torne un llistat molt extens de referències sobre "El ingenioso hidalgo don Quijote de la Mancha". Si usted escribe el título completo, sólo recibirá como respuesta aquellas referencias que coincidan exactamente con ese título. Con ello, el número de referencias encontradas disminuye apreciablemente. En muchos sitios, por ejemplo, la inmortal obra de Cervantes está idexada únicamente como "El Quijote".

Por últim, recorde que, ara per ara, no és freqüent trobar obres contemporànies d'accés gratuït a la Xàrcia.

 

Ha realitzat la recerca per url

Assegure's que ha escrit la url correctament, sense deixar-se cap punt o signe de l'adreça que busca. Si ha realitzat un "copiar i apegar", tal vegada haja repetit l'encapçalament de la url "http://". Si és així, esborre-ho i cerque de nou.

És possible que la web que busque no figure a la nostra base de dades. Si considera interessant incloure-la, envie'ns la url a través de l'apartat "participe en aquest projecte" que es troba en la part inferior de la pàgina de "recerca avançada".

 

Ha realitzat la recerca per idioma

Comprove que té la resta de camps lliures; és a dir, que no hi ha cap títol o autor que puga limitar-li la recerca.

Recorde també que gran part de les obres disponibles a Internet estan en anglés. Pel contrari, altres idiomes o les llengües mortes com el llatí tenen una presència a la Xàrcia molt més limitada.

És possible que la ciberoteca no tinga indexada cap obra en el idioma que vosté ha seleccionat. Si en coneix cap que siga d'interés, pot enviarnos-la a través de l'apartat "participe en aquest projecte" que es troba en la part inferior de la pàgina de "recerca avançada".

 

Busca una obra traduïda o escrita en un altre idioma

A les biblioteques virtuals de parla no hispana, els títols de les obres solen estar traduïts, o en la seua llengua original. Així, per exemple, a la web del Projecte Gutenberg (la biblioteca virtual més gran del món) "El Quijote" està indexat com "Don Quixote". Per a trobar obres traduïdes o escrites en llengües distintes al castellà, cal omplir-hi el camp de títol en l'idioma corresponent.

Açò pot ser complicat en bastants casos: anem a suposar que vosté desitja trobar alguna versió en anglés de "El somni d'una nit d'estiu", de Shakespeare, o del Quixot, de Cervantes. Per descomptat que vosté hi pot escriure "A midsummer night's dream", o simplement "summer" o "dream" (en el primer cas) i "quixote" (en el segon) i les trobarà. Però tal vegada seria més senzill d'efectuar-hi una recerca avançada i escriure Shakespeare o Cervantes al camp d'autor i seleccionar Anglés al llistat d'idiomes

 

Ha efectuat una recerca amd dos o més criteris

Si al formulari de recerca avançada vosté ha realitzat una recerca per dos o més criteris (autor i temàtica, o títol i URL, o temàtica, títol i URL, per exemple), ha de tindre en compte que cada un dels elements fixa de forma creixent els possibles resultats.

Si vosté emplena dos camps, al sistema només trobarà aquelles referències que continguen ambdós camps. Probablement, hi haurà més referències a Quixot, que al Quixot de Miguel de Cervantes.

 

2. Quan el nombre de referències trobades és massa alt.

Ha realitzat la recerca per autor

Òmpliga vosté el camp d'autor amb, almenys, dues dades (el nom i el primer cognom, o els dos cognoms).

Si malgrat això la llista és molt llarga (cosa que succeeix amb William Shakespeare i Honoré de Balzac, per exemple), vosté pot delimitar-ne els resultats especificant-hi un idioma, un títol concret, o una URL al formulari de recerca avançada.

 

Ha realitzat la recerca per títol

Òmpliga vosté el camp de títol amb dues o més paraules significatives (no hi són necessaris ni els articles ni les conjuncions).

Si vosté està buscant, per exemple, "Cartes d'amor a Nora Barnacle", de James Joyce, és preferible d'utilizar com a criteri de recerca la frase "cartes amor" o, millor encara, "Nora Barnacle", que la paraula "amor" a seques (en aquest darrer cas obtindrà vosté més de dues-centes referències).

 

Ha realitzat la recerca per gènere o matèria

Prove a realitzar la recerca seleccionant també qualsevol dels altres camps (autor, títol, idioma o url). Per exemple, si només escriu "poesia" li apareixeran molts resultats. En canvi si, a més de "poesia", selecciona un idioma, tindrà més acotada la seua recerca i reduirà el nombre de resultats.

 

Ha realitzat la recerca per idioma

Seleccione també qualsevol dels altres camps (gènere, autor, url o títol) i faça una nova recerca.

Recorde que gran part de les obres de lliure accés en Internet es troben en anglés. Si selecciona aquest idioma, segurament es trobarà amb molts resultats. Pel contrari, altres idiomes o les llengües mortes com el llatí tenen una presència en la Xàrcia molt més limitada.

 

 
  subir  
     
 

Hi ha alguna condició per a participar en algun Fòrum d'opinió?

No. Qualsevol pot participar, sense condicions prèvies. L'únic que es demana és que las opinions expressadas es relacionen amb el tema seleccionat i que no s'utilitzen desqualificacions personals contra altres usuaris del fòrum.

 
  subir  
 

Com es pot col·laborar amb aquest projecte?

Des de la Sala de Lectura i des de la Sala de Consultes es pot accedir a formularis expressament desenvolupats per a possibilitar la participació dels usuaris en aquest projecte.

En el cas de la Sala de Lectura, existeixen tres possibilitats de participació:

  • Proposar la revisió d'una web que ofereix textos digitalitzats.
  • Proposar la inclusió a la base de dades de l'enllaç a una obra concreta.
  • A la Sala de Consultes, l'usuari pot proposar la inclusió d'una web a l'índex temàtic.
 
  subir