Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a millorar la qualitat dels nostres servicis per mitjà de l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si contínua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtindre més informació en la nostra Política de cookies.

tancar
Obrasocial Bancaja Ciberoteca Bancaja Valencià Ciberoteca Bancaja
Valencià

Ediciones propias

   

Què és la Ciberoteca i quins són els seus objectius

La Ciberoteca es un proyecto de la Obra Social Bancaja, cuyo fin principal es la catalogación de los mejores recursos culturales disponibles a través de Internet.

La Ciberoteca pot definir-se com una biblioteca de biblioteques, on l'usuari trobarà:

 1. Enllaços a mil·lers d'obres digitalitzades de distinta temàtica, totes lliures de drets.
 2. Cents d'enllaços a recursos culturals, acuradament seleccionats i classificats per temes.
 3. Espais de participació pensats per a promoure la creació d'una comunitat d'usuaris i per a facilitar la col·laboració en el projecte.

Els objectius de la Ciberoteca són, bàsicament, tres:

 1. Facilitar la localització dels continguts de caràcter literari, tècnic o científic existents a la Xàrcia,
 2. contribuir a augmentar el nombre dels citats continguts, i
 3. fomentar la participació dels usuaris -estudiants, professors i navegants en general- en la difusió de la cultura a través d'Internet.

La Ciberoteca no té una existència merament virtual. El projecte es complementa amb les Ciberoteques físiques, situades als Centres Culturals que l'Obra Social Bancaixa té a València, Castelló i Alacant, a la Casa Capellà Pallarés de Sagunt i a l'Edifici Santa Maria de Segorbe.

La finalitat de les Ciberoteques físiques, on els usuaris trobaran ordinadors preparats per a navegar per Internet, és facilitar l'accés a les múltiples possibilitats de la Xàrcia.

El servici, completament gratuït, està pensat perquè tots, sobretot aquells que no tenen connexió pròpia a Internet, puguen fer ús d'aquesta poderosa ferramenta cultural.

  pujar
   

Per què...

Internet s'ha convertit en una de les principals fonts d'informació del planeta. Els seus usuaris no estan afectats per la localització física dels continguts, i l'accés hi és molt ràpid. Ens trobem davant d'un nou suport de la memòria col·lectiva humana, l'impacte del qual a la societat contemporània pot comparar-se amb el que, al seu dia, va significar la invenció de la impremta per Gutenberg.

Som testimonis de tota una revolució. Internet no facilita només la difusió de la cultura, sinó que, a més, possibilita la participació d'una quantitat enorme de persones a la dita difusió. Un nombre que supera, en molt, el que podia comptar-se'n fa deu anys.

Els antics límits per a l'accés al coneixement van superant-se amb una rapidesa sorprenent. El fons cultural disponible a la Xàrcia és enorme. A més a més, moltes institucions, públiques i privades, estan contribuint a augmentar-lo. Iniciatives, com ara el Projecte Gutenberg i la Biblioteca Virtual Cervantes, dedicades a la digitalització i difusió d'obres literàries d'autors clàssics, són clars exemples d'una tendència que pot qualificar-se com imparable. Molt prompte es podrà llegir qualsevol llibre en Internet

D'una gran rellevància resulta, per la seua novetat i projeccions, la col·laboració que en aquest camp poden realitzar els particulars. No hem d'oblidar-hi que, en última instància, és a ells a qui es dirigeixen els continguts de la web. Aquesta col·laboració pot consistir no només en la digitalització d'obres i la seua publicació a través de pàgines web personals, sinó en la participació en iniciatives de recerca i catalogació i en fòrums de discusió i intercanvi d'idees.

  pujar
   

Desenvolupament de la Ciberoteca

L'Obra Social Bancaixa no ha volgut quedar-se al marge d'aquesta "revolució" i, amb la Ciberoteca, espera poder convertir-se en un punt de referència per a tots aquells que desitgen localitzar en Internet continguts de caràcter cultural.

Amb l'objectu d'aconseguir això últim, la Ciberoteca ha estat estructurada en quatre grans apartats:

Obres

Consultes

Edicions propies

Fòrums

Obres

Internet és una biblioteca; tal vegada, la més gran de totes les biblioteques del planeta i per a accedir als seus fons només cal ordenar-la un poc...

La idea fonamental de la Sala de Lectura és senzilla: catalogar tots els textos digitalitzats que estiguen disponibles -de forma gratuïta- en Internet, i facilitar-ne un accés ràpid i directe.

A la Sala de Lectura, l'usuari trobarà un cercador que li permetrà localitzar mils d'obres de forma ràpida i senzilla. Cada una de les referències hi trobades presenta:

 • El títol de l'obra i l'enllaç a la mateixa.
 • L'autor.
 • El gènere o la matèria a la qual pertany l'obra.
 • El nom de la web en la qual s'allotja l'obra i l'enllaç corresponent.
 • La informació del copyright (©)

No hi ha cap text que es trobe a la base de dades de la Ciberoteca. Totes les referències enllacen amb els textos a les seues webs d'origen. Tots els enllaços s'obrin en finestres emergents que no posseeixen cap frame o altre tipus d'element identificador de la Ciberoteca. S'hi ha procurat que en tots els enllaços directes al text d'una obra quede perfectament reflectida la web de destinació. Sempre es pot enllaçar amb la pàgina principal de la web en la qual es troba l'obra catalogada .
La participació en el projecte
Des de la Sala de Lectura es pot enllaçar amb formularis que permeten els usuaris col·laborar en el procés d'indexació i catalogació. Hi ha dos tipus de formularis a la Sala de Lectura:

 • El que serveix per a informar els responsables de la Ciberoteca de l'existència d'una web que ofereix textos digitalitzats.
 • El que permet proposar la inclusió de la referència a una obra concreta a la base de dades.

En ambdós casos, els responsables de la Ciberoteca estudiaran les propostes aplicant-hi, per a l'acceptació o refús d'estes, dos criteris bàsics:

 • El respecte pels drets d'autor.
 • La qualitat literària, científica o tècnica dels referits continguts.

Consultes

Existeix a Internet una enorme quantitat de recursos que poden definir-se com "culturals". Per als usuaris de la Xàrcia no hi ha res més còmode i desitjable que trobar llocs on els dits recursos estiguen ordenats de forma clara i senzilla.

La Sala de Consultes és un índex temàtic en el qual s'ha fet prevaler la qualitat (en detriment de la quantitat) dels enllaços que el conformen.

Indubtablement, el nombre de referències existents en aquest índex anirà creixent amb el temps. Tanmateix, el desig de créixer no afectarà el rigor amb què se seleccionen les webs hi incloses.

Igual com a la Sala de Lectura, la Sala de Consultes permet que els usuaris participen en la selecció de recursos. Per a això, s'ha posat en execució un formulari a través del qual és possible proposar-ne la inclusió a l'índex de qualsevol web.

Abans de ser inclosa a la Sala de Consultes, la web serà estudiada pels responsables de la Ciberoteca. En qualsevol cas, la Ciberoteca es reserva el dret de rebutjar aquells enllaços que no complisquen els requisits mínims de publicació: fiabilitat de la url, qualitat i gratuïtat dels continguts, etc.

Edicions propies

Com s'exposa al començament, un dels objectius de la Ciberoteca és contribuir a augmentar el nombre de continguts d'interés cultural existents a la Xàrcia.

La secció d'edicions pròpies conté una selecció de textos digitalitzats pertanyents al servici de publicacions de l'Obra Social Bancaixa.

Els textos, disponibles en format PDF, poden ser oberts i guardats al disc dur de l'ordinador per a la seua posterior consulta.

Fòrums

Un aspecte essencial de la Ciberoteca és facilitar la comunicació entre els usuaris.

S'hi tracta, en el fons, de generar una comunitat realment compromesa amb la idea d'ampliar les possibilitats acadèmiques i educatives tant de la Ciberoteca en particular, com d'Internet en general.

A la Sala de Reunions, l'usuari pot informar-se sobre aquest i altres projectes similars, i participar en fòrums d'opinió adequats als seus interessos.

  pujar
   

Accessibilitat de la web

Entre els objectius socials de l'Obra Social Bancaixa, entitat promotora de la Ciberoteca, està el d'evitar la infoexclusió i promoure l'accessibilitat a fi d'aconseguir la universalització de la informació. Hi ha usuaris amb minusvalideses físiques, problemes de connexió o que utilitzen navegadors antics que tenen problemes de visualització dels continguts. Conscient de la importància que té el facilitar l'accés a Internet a tots els usuaris, la Ciberoteca ha renovat la presentació dels seus continguts.

 

Per a realitzar aquesta adaptació s'han seguit les normes que estableix la Web Accessibility Initiative (WAI), iniciativa del World Wide Web Consortium (W3C) i l'objectiu de la qual és aconseguir que les webs siguen més accessibles per a tots els usuaris:

- s'han aplicat les recomanacions per a la prioritat AA de WAI.

- s'han seguit els estàndars de la W3C sobre html i estils.

 

A més el website s'ha sotmés a la validació del TAW.

 

L'aplicació de totes aquestes normes es concreten en:

- proporcionar textos alternatius a les imatges, a través de l'etiqueta "alt".

- proporcionar un text alternatiu al flash del "Joc de la Ciberoteca", a través de l'etiqueta "longdesc".

- proporcionar textos alternatius a les taules de contingut, a través de l'etiqueta "summary".

- estructurar les pàgines segons:

 • H1: títol de secció
 • H2: títols dins d'una secció
 • H3: subtítols
 • - incloure un menú ocult per a afavorir la navegació d'usuaris amb sistemes especials de lectura d'informació.

  - respecte al disseny de la pàgina:

 • les pàgines són redimensionables
 • els tamanys de les lletres no són fixos, cosa que permet que un usuari puga modificar-los segons les seues necessitats
 • ús d'estils
 •  
       
  ¡CSS Válidos! Icono de conformidad con el Nivel 'doble A' de las Directrices de Accesibilidad para el Contenido Web 1.0 Validado por TAW
    pujar
     

  Les Ciberoteques físiques

  Les Ciberoteques físiques, com s'explica a l'apartat "Què és la Ciberoteca", complementen aquest projecte facilitant l'accés gratuït a Internet. A la Ciberoteca virtual es pot accedir des de qualsevol ordinador amb connexió a la Xàrcia, però, qui ho desitge o ho necessite, pot acudir a les Ciberoteques físiques per a navegar.

  Ubicació i horari de les Ciberoteques físiques:

  • Castelló
   Fundació Caixa Castelló. Centre Cultural Casa Abadia, annex a la Biblioteca Universitària.
   Pça. de l'Herba, s/n
   Castelló 12001
   De dilluns a divendres, de 8 a 21 h. Dissabtes, de 8 a 13 h.

  Normes d'ús de les Ciberoteques físiques:

  Només podran accedir a la sala els majors de 18 anys.

  L'usuari haurà de mostrar al Responsable de la Sala el document acreditatiu (DNI, passaport, etc.).

  No s'admet més d'un usuari per lloc de consulta.

  El període màxim inicial de consulta és d'1 hora.

  La impressió de documents queda limitada a 5 pàgines per usuari i sessió.

  Per a imprimir documents s'haurà de sol·licitar l'autorització del Responsable de Sala.

  No es permet fumar a la Sala, ni el consum d'aliments i begudes, parlar en veu alta o elevar el volum dels altaveus.

  Davant qualsevol anomalia o dubte, l'usuari ha de dirigir-se al Responsable de Sala.

  Els usuaris són responsables del bon ús de la instal·lació, dels continguts de les consultes realitzades i també dels missatges enviats.

  La Fundació Bancaixa se'n reserva el dret d'admissió.

   

    pujar